Τζουμέρκα, 0°C

Τα Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα, ολόλευκα τούς περισσότερους μήνες του χρόνου, με το έντονο ανάγλυφο και τα εντυπωσιακά τοπία, αλλά και η ξεχωριστή φύση -που έχει συντελέσει σε τούτο το κομμάτι γης το δικό της θαύμα- καλούν τον επισκέπτη, που διαμένει στα Τζουμέρκα, να εξερευνήσει και να γνωρίσει κάθε γωνιά αυτού του τόπου.

Η αρμονική συνύπαρξη του δομημένου με το φυσικό περιβάλλον κάνει την περιοχή των Τζουμέρκων να έχει μια εντελώς δική της προσωπικότητα. Αυτή η αρμονία σε συνδυασμό με την γνώση της ιστορίας του τόπου, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον επισκέπτη.

Έτσι μια περιήγηση με αυτοκίνητο στα Τζουμέρκα ή μια οδοιπορική περιπλάνηση στους οικισμούς ή στα πλούσια δάση και στα παραποτάμια οικοσυστήματα σίγουρα θα αφήσει, σε όποιον θέλει να περιπλανηθεί στην περιοχή, μια γεύση ξεχωριστή και μοναδική.

Στα Τζουμέρκα τα βουνά είναι για δυνατά πόδια. Οι διαδρομές τους δεν είναι περίπατοι αλλά η ομορφιά των τοπίων τους είναι άφθαστη. Αποκομμένα από τον κόσμο και τις συχνές επισκέψεις, περικυκλωμένα από τις πανύψηλες και απότομες κορφές της Νότιας Πίνδου, είναι ένας τόπος που σε προκαλεί να τον περπατήσεις και να τον γνωρίσεις. Μην χάσετε την ευκαιρία.

Τα Τζουμέρκα είναι μια παρατεταμένη κορυφογραμμή με γενική κατεύθυνση από τα Β προς τα Ν. Δυσπρόσιτα και με σκληρό ανάγλυφο έχουν αρκετές κορυφές πάνω από τα 2.000μ. σχηματίζοντας ένα απροσπέλαστο τείχος ανάμεσα στον Άραχθο (στα Δυτικά) και τον Αχελώο στα Νότιο-Ανατολικά. Η περιοχή των Τζουμέρκων εκτείνεται στους δύο Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Το τμήμα του Νομού Ιωαννίνων ορίζεται βόρεια και δυτικά από τον ποταμό Άραχθο, νότια από το Νομό Άρτας και ανατολικά από το Νομό Τρικάλων. Περιλαμβάνει το Δήμο Πραμάντων με έδρα τα Πράμαντα όπου και θα βρείτε το ξενοδοχείο Ξενείον, το Δήμο Τζουμέρκων με έδρα τούς Χουλιαράδες, και τις Κοινότητες Καλαρρυτών, Ματσουκίου και Συρράκου.

Αναλυτικά τα χωριά είναι η Αετοράχη, το Αμπελοχώρι, ο Βαπτιστής, το Ελληνικό, οι Καλαρρύτες, το Καλέντζι, ο Κέδρος, η Κορίτιανη, το Μιχαλίτσι, το Μονολίθι, το Παλαιοχώρι Συρράκου, το Πειροβούνι, τα Πηγάδια, τα Πλαίσια Μαλακασίου, το Ματσούκι, η Πλατανούσα, τα Ποτιστικά, τα Πράμαντα, το Προσήλιο, οι Ραφταναίοι, το Συρράκο, το Φορτόσι και οι Χουλιαράδες.

Η ποικιλομορφία του κλίματος των Τζουμέρκων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές και την έντονη εναλλαγή της γεωμορφολογίας και του ανάγλυφου ευνοούν την ανάπτυξη αξιόλογης, πλούσιας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Μεγάλες εκτάσεις με ποώδη και θαμνώδη βλάστηση που έχουν δεχθεί την επίδραση της βόσκησης, τα αποκαλούμενα «στεπόμορφα λιβάδια», παρουσιάζουν μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα ως προς την ορνιθοπανίδα. Ακόμη πολλά ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας φιλοξενούνται στις βραχόφιλες φυτοκοινωνίες των Τζουμέρκων.

Η πανίδα των Τζουμέρκων της περιοχής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί σπάνια και προστατευόμενα είδη ασπόνδυλων και σπονδυλωτών ζώων. Η ποικιλία αυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία αρκετών σπάνιων ειδών πουλιών, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη τμημάτων της ευρύτερης περιοχής στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οι πολλοί και σημαντικοί τύποι ενδιαιτημάτων φιλοξενούν πλούσια ορνιθοπανίδα.

Η γύρω περιοχή

Εδώ θα βρείτε προτεινόμενες εκδρομές όπως και πληροφορίες απο περιοχές που αξίζει να επισκεφτείτε στα Τζουμέρκα. Οδικώς από τα Ιωάννινα στην χαράδρα του Αράχθου και στο Συρράκο. Το Συρράκο είναι ένα παραδοσιακό χωριό με πολλές πέτρινες βρύσες, πηγές που αναβρύζουν και παλαιούς μύλους, στη χαράδρα του παραπόταμου του Αράχθου Χρούσια.

Περισσότερα